- 60 g tepung kek (diayak)
- 2 1/4 sudu besar serbuk koko (diayak)
- 55g butter (dicairkan)
- 3 biji telur (diasingkan putih dan kuning)
- 11/4 sudu besar gula kastor
- 1/2 sudu kecil esen vanila
- 100 g gula kastor
Cara-cara (kek span coklat):
- Diayak bersama tepung kek dan serbuk koko di dalam satu bekas. Ketepikan
- Dipukul kuning telur bersama 1 1/4 sudu gula sehingga berkrim. Masukkan esen vanila dan kacau sebati. Ketepikan
- Di dalam bekas lain, pukul putih telur bersama 100 g gula hingga kental (soft peak)
- Campurkan bahan yang diayak dan putih telur ke dalam kuning telur. Kaup balik hingga sebati. Akhir sekali masukkan butter yang telah dicair. Kacau rata
- Masukkan ke dalam loyang 9'', bakar pada suhu 180 (degree celcius) selama 25-30 minit
Bahan-bahan (mousse):
- 250 g cream cheese
- 3 sudu besar gula kastor
- 20 ml air
- 2 sudu kecil gelatin
- 50 ml susu segar
- 1 sudu kecil coffee paste
- Hirisan pisang (untuk ditabur)
Cara-cara (mousse):
- Larutkan gelatin di dalam air. Biarkan selama 10 min
- Panaskan susu hingga suam (jangan sampai mendidih). Tutup api dan masukkan gelatin. Kacau hingga gelatin larut. Masukkan coffee paste dan kacau. Sejukkan sebentar
- Pukul cream cheeese dengan gula hingga kembang. Ketepikan
- Campurkan adunan susu dan cream cheese. Kaup balik hingga sebati
Bahan-bahan (gris pisang):
- 200 ml puri pisang
- 20 ml air
- 2 sudu kecil gelatin
Cara-cara (glis pisang):
- Larutkan gelatin di dalam air. Biarkan selama 10 min
- Panaskan puri pisang hingga suam (jangan sampai mendidih). Masukkan gelatin dan kacau hingga gelatin larut. Sejukkan
Cara-cara (keseluruhan):
- Dipotong kek secara mendatar menjadi 2 keping
- Diambil 1 keping dan dimasukkan ke dalam loyang
- Dituang separuh adunan mousse ke atas kek dan disusun dengan hirisan pisang
- Lapiskan dengan sekeping kek lagi
- Dituang separauh lagi adunan mousse
- Sejukkan di dalam peti sejuk selama lebih kurang 2 jam
- Kemudian, tuangkan glis pisang di atas kek dan sejukkan lagi selama 2 jam
- Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment