Saturday, March 3, 2012

NASI BUKHARI AYAM


 Bahan-bahan:
  • 1 kg beras basmathi (direndam 30 min, dicuci dan ditoskan)
  • 1 biji bawang besar (dikisar)
  • 3 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 cm halia (dikisar)
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 4 biji bunga cengkih
  • 4 biji buah pelaga
  • Sehelai daun pandan
  • 4 sudu besar minyak sapi
  • 2 sudu besar rempah bukhari Faiza (dibancuh dengan sedikit air)
  • 8 ketul ayam
  • 1 sudu besar pati ayam
  • Air secukupnya
  • 2 sudu besar serbuk badam
  • Sedikit daun pudina (dihiris kasar)
  • Sedikit daun ketumbar (dihiris kasar)
  • Garam secukup rasa
  • 1 biji tomato (dipotong empat)
  • 1 biji bawang besar (dipotong baji)
  • 200 ml susu cair
  • Sedikit bawang goreng
Cara-cara:
  • Panaskan minyak sapi di dalam periuk rice cooker. Tumis bahan kisar dan rempah empat sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan pelaga) sehingga naik bau
  • Kemudian, masukkan rempah bukhari, tumis hingga garing
  • Masukkan pula sedikit air, ayam dan serbuk pati ayam. Biarkan didih sebentar. Masak ayam hingga separuh masak
  • Kemudian, masukkan susu cair, beras, tomato, bawang, daun pudina dan daun ketumbar, daun pandan, serbuk badan, garam dan air secukupnya. Kacau rata dan ditutup api
  • Masak nasi mengguna eletrik seperti masak nasi biasa
  • Apabila air kering, gembur nasi dan tunggu sehingga nasi masak
  • Setelah masak, tabur sedikit bawang goreng dan sedia untuk dinikmati


No comments:

Post a Comment