- 1 kg beras basmathi (direndam 30 min, dicuci dan ditoskan)
- 1 biji bawang besar (dikisar)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 2 cm halia (dikisar)
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 4 biji bunga cengkih
- 4 biji buah pelaga
- Sehelai daun pandan
- 4 sudu besar minyak sapi
- 2 sudu besar rempah bukhari Faiza (dibancuh dengan sedikit air)
- 8 ketul ayam
- 1 sudu besar pati ayam
- Air secukupnya
- 2 sudu besar serbuk badam
- Sedikit daun pudina (dihiris kasar)
- Sedikit daun ketumbar (dihiris kasar)
- Garam secukup rasa
- 1 biji tomato (dipotong empat)
- 1 biji bawang besar (dipotong baji)
- 200 ml susu cair
- Sedikit bawang goreng
Cara-cara:
- Panaskan minyak sapi di dalam periuk rice cooker. Tumis bahan kisar dan rempah empat sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan pelaga) sehingga naik bau
- Kemudian, masukkan rempah bukhari, tumis hingga garing
- Masukkan pula sedikit air, ayam dan serbuk pati ayam. Biarkan didih sebentar. Masak ayam hingga separuh masak
- Kemudian, masukkan susu cair, beras, tomato, bawang, daun pudina dan daun ketumbar, daun pandan, serbuk badan, garam dan air secukupnya. Kacau rata dan ditutup api
- Masak nasi mengguna eletrik seperti masak nasi biasa
- Apabila air kering, gembur nasi dan tunggu sehingga nasi masak
- Setelah masak, tabur sedikit bawang goreng dan sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment