- 50 g tepung kek (diayak)
- 35g butter
- 2 biji telur (diasing putih dan kuning)
- 2 sudu kecil gula kastor
- 1/4 sudu kecil esen vanila
- 50 g gula kastor
Cara-cara (kek span):
- Dicairkan butter dan sejukkan
- Pukul kuning telur, 2 sudu kecil gula dan esen vanila sehingga berkrim
- Di dalam bekas lain, dipukul pula putih telur dan 50 g gula sehingga kental (soft peak)
- Campurkan adunan butter, kuning telur dan putih telur. Kaup balik sehingga sebati
- Masukkan adunan ke dalam loyang 18 cm (7 in) dan bakar pada suhu 180 (degree celcius) selama 20-25 min
- Setelah masak, sejukkan dulu sebelum dikeluarkan dari loyang
Bahan-bahan (sirap gula):
- 100 g gula kastor
- 250 ml air
Cara-cara (sirap gula):
- Didihkan gula dan air di dalam periuk dan kacau sehingga gula larut. Tutup api dan sejukkan sepenuhnya
Bahan-bahan (mango cheese mousse):
- 1 biji mangga masak (didadu)
- 1 1/4 sudu besar gelatin
- 3 sudu besar air
- 185 g cream cheese
- 45 g gula kastor
- 165 g puri mangga
- 110 ml whipping cream
Cara-cara (mango cheese mousse):
- Rendamkan gelatin di dalam air. Biarkan 10 min, gelatin akan kembang
- Panaskan puri mangga dengan api perlahan (jangan sampai mendidih). Setelah puri agak-agak panas, masukkan gelatin. Tutup api dan kacau sehingga gelatin larut. Ketepikan dan sejukkan sebentar
- Pukul whipping cream sehingga kental di dalam bekas berasingan
- Masukkan
- Dipukul cream cheese dengan gula kastor sehingga kembang
- Campurkan puri, cream cheese dan whipping cream. Kaup balik sehingga sebati
Bahan-bahan (glis mangga):
- 1/2 sudu besar gelatin
- 65 ml air
- 70 g puri mangga
Cara-cara (glis mangga):
- Larutkan gelatin di dalam air. Biarkan 10 min, gelatin akan kembang
- Panaskan puri sehingga sederhana panas (jangan sampai mendidih). Tutup api dan masukkan gelatin. Kacau sehingga gelatin larut. Ketepikan dan sejukkan
Cara-cara (keseluruhan):
- Dipotong kek span secara mendatar untuk mendapatkan 2 lapis kek
- Masukkan selapis kek ke dalam loyang 18 cm (7 in). Disapukan sirap gula ke permukaan kek
- Masukkan 1/3 adunan mousse ke atas kek dan ratakan. Taburkan mangga yang di dadu
- Kemudian, masukkan lagi 1/3 adunan mousse dan ratakan
- Letakan selapis lagi kek span. Disapu sirap gula ke permukaan kek
- Masukkan 1/3 adunan mousse
- Sejukkan kek di dalam peti sejuk selama lebih kurang 2 jam
- Setelah 2 jam, keluarkan kek dan tuang glis mangga yang telah disediakan dan disejukkan lagi di dalam peti sejuk
- Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment