Tuesday, March 6, 2012

FRUITY PAVLOVA

 

Bahan-bahan:
  • 150 g putih telur (anggaran dalam 4 biji telur)
  • 1 cawan gula kastor
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu kecil cuka masakan
  • 1/2 sudu kecil esen vanila
  • Whipping cream
  • Aneka buah-buahan
Cara-cara:
  • Dipukul putih telur dan gula hingga kental (soft peak)
  • Kemudian, masukkan cuka, esen vanila dan tepung jagung. Kaup balik hingga sebati
  • Masukkan adunan ke dalam piping bag bersama nozel bintang no. 9
  • Lapik loyang dengan baking paper. Kemudian, paipkan adunan secara bulatan. Saiz bulatan bergantung kepada individu. Buat hingga habis
  • Kemudian, bakar adunan pada suhu 120 (degree celcius) selama 1 jam 20 min. Setelah masak, dibiarkan sejuk dahulu
  • Setelah sejuk, paipkan whipping cream ke atas pavlova yang telah dibakar tadi dan hias dengan aneka buah-buahan mengikut keativiti masing-masing
  • Sedia untuk dinikmati




No comments:

Post a Comment