Bahan-bahan:
- 150 g putih telur (anggaran dalam 4 biji telur)
- 1 cawan gula kastor
- 2 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu kecil cuka masakan
- 1/2 sudu kecil esen vanila
- Whipping cream
- Aneka buah-buahan
Cara-cara:
- Dipukul putih telur dan gula hingga kental (soft peak)
- Kemudian, masukkan cuka, esen vanila dan tepung jagung. Kaup balik hingga sebati
- Masukkan adunan ke dalam piping bag bersama nozel bintang no. 9
- Lapik loyang dengan baking paper. Kemudian, paipkan adunan secara bulatan. Saiz bulatan bergantung kepada individu. Buat hingga habis
- Kemudian, bakar adunan pada suhu 120 (degree celcius) selama 1 jam 20 min. Setelah masak, dibiarkan sejuk dahulu
- Setelah sejuk, paipkan whipping cream ke atas pavlova yang telah dibakar tadi dan hias dengan aneka buah-buahan mengikut keativiti masing-masing
- Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment