Wednesday, February 22, 2012

MEE JAWA

 Bahan-bahan:
  • Mee kuning (dicelur)
  • 400 g daging lembu (direbus, ditos dan dihiris nipis)
  • Taugeh (dicelur)
  • Sawi (dicelur)
  • Hirisan cili merah
  • Telur rebus
  • Udang (direbus/digoreng)
  • Hirisan daun bawang dan daun sup
  • Bawang goreng
  • Tauhu goreng (dihiris)
  • Limau kasturi
Bahan-bahan (kuah):
  • 300 g keledek oren (direbus dan dikisar dengan air)
  • 4 cawan air rebusan daging
  • 3-4 sudu besar rempah kari daging (dibancuh dengan sedikit air)
  • Rempah 4 sekawan (bunga lawang, cengkih, kayu manis dan buah pelaga)
  • Sedikit cabai kering (yang telah dikisar)
  • Sos tomato secukupnya
  • 2 biji bawang besar (dikisar)
  • 4 ulas bawang putih (dikisar)
  • Segenggam udang kering (dikisar)
  • 1 inci lengkuas (dikisar)
  • 1/2 inci halia (dikisar)
  • Sehelai daun pandan (disimpul)
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Air secukupnya
  • Sedikit minyak masak untuk menumis
Cara-cara:
  • Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan dan bahan kisar sehingga naik bau
  • Masukkan rempah dan cabai kering yang telah dikisar. Tumis hingga garing
  • Masukkan sos tomato, keledek kisar, air daging, air udang (jika udang direbus) dan air secukupnya. Kacau dan biarkan mendidih
  • Masukkan garam dan gula secukup rasa diikuti dengan daun pandan
  • Setelah mendidih dan kuah agak pekat, bolehlah ditutup api
  • Sedia untuk dihidangkan dengan bahan-bahan lain


No comments:

Post a Comment