- Mee kuning (dicelur)
- 400 g daging lembu (direbus, ditos dan dihiris nipis)
- Taugeh (dicelur)
- Sawi (dicelur)
- Hirisan cili merah
- Telur rebus
- Udang (direbus/digoreng)
- Hirisan daun bawang dan daun sup
- Bawang goreng
- Tauhu goreng (dihiris)
- Limau kasturi
Bahan-bahan (kuah):
- 300 g keledek oren (direbus dan dikisar dengan air)
- 4 cawan air rebusan daging
- 3-4 sudu besar rempah kari daging (dibancuh dengan sedikit air)
- Rempah 4 sekawan (bunga lawang, cengkih, kayu manis dan buah pelaga)
- Sedikit cabai kering (yang telah dikisar)
- Sos tomato secukupnya
- 2 biji bawang besar (dikisar)
- 4 ulas bawang putih (dikisar)
- Segenggam udang kering (dikisar)
- 1 inci lengkuas (dikisar)
- 1/2 inci halia (dikisar)
- Sehelai daun pandan (disimpul)
- Garam dan gula secukup rasa
- Air secukupnya
- Sedikit minyak masak untuk menumis
Cara-cara:
- Panaskan minyak dan tumis rempah 4 sekawan dan bahan kisar sehingga naik bau
- Masukkan rempah dan cabai kering yang telah dikisar. Tumis hingga garing
- Masukkan sos tomato, keledek kisar, air daging, air udang (jika udang direbus) dan air secukupnya. Kacau dan biarkan mendidih
- Masukkan garam dan gula secukup rasa diikuti dengan daun pandan
- Setelah mendidih dan kuah agak pekat, bolehlah ditutup api
- Sedia untuk dihidangkan dengan bahan-bahan lain
No comments:
Post a Comment