- 185 g butter
- 150 g gula ising (diayak)
- 4 biji telur, asingkan putih dan kuning
- 185 g tepung naik sendiri (diayak)
- 125 g isi durian
- 1/4 sudu kecil cream of tartar
Cara-cara:
- Pukul butter dan gula hingga kembang. Kemudian, masukkan kuning telur satu persatu dan pukul lagi. Masukkan tepung dan isi durian. Kaup balik hingga sebati. Ketepikan
- Di dalam bekas yang lain, pukul putih telur dan cream of tartar sehingga kembang dan kental
- Satukan kesemua bahan, kaup balik hingga sebati
- Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah dilapik dengan baking paper
- Bakar pada suhu 175 (degree celcius) selama 40 minit atan sehingga masak
- Sejukkan kek terlebih dahulu
Bahan-bahan filling:
- 300 ml whipping cream
- 200 g isi durian
- Almond flakes (sebagai hiasan)
Cara-cara filling:
- Pukul whipping cream hingga kembang dan kental
- Kemudian, masukkan isi durian dan pukul lagi hingga sebati
- Diambil kek yang telah disejukkan terlebih dahulu, dipotong kepada 2 bahagian
- Sapukan cream filling yang telah disediakan tadi ke atas satu bahagian kek. Tutup kek dengan 1 bahagian lagi. Kemudian, sapukan cream filling ke seluruh permukaan kek
- Setelah itu, masukkan ke dalam peti ais. Sejukkan selama lebih kurang 3 jam
- Taburkan almond flakes di atas kek. Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment