Friday, June 22, 2012

DURIAN LAYERED CAKE

Bahan-bahan:
  • 185 g butter
  • 150 g gula ising (diayak)
  • 4 biji telur, asingkan putih dan kuning
  • 185 g tepung naik sendiri (diayak)
  • 125 g isi durian
  • 1/4 sudu kecil cream of tartar
Cara-cara:
  • Pukul butter dan gula hingga kembang. Kemudian, masukkan kuning telur satu persatu dan pukul lagi. Masukkan tepung dan isi durian. Kaup balik hingga sebati. Ketepikan
  • Di dalam bekas yang lain, pukul putih telur dan cream of tartar sehingga kembang dan kental
  • Satukan kesemua bahan, kaup balik hingga sebati
  • Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah dilapik dengan baking paper
  • Bakar pada suhu 175 (degree celcius) selama 40 minit atan sehingga masak
  • Sejukkan kek terlebih dahulu
Bahan-bahan filling:
  • 300 ml whipping cream
  • 200 g isi durian
  • Almond flakes (sebagai hiasan)
Cara-cara filling:
  • Pukul whipping cream hingga kembang dan kental
  • Kemudian, masukkan isi durian dan pukul lagi hingga sebati
  • Diambil kek yang telah disejukkan terlebih dahulu, dipotong kepada 2 bahagian
  • Sapukan cream filling yang telah disediakan tadi ke atas satu bahagian kek. Tutup kek dengan 1 bahagian lagi. Kemudian, sapukan cream filling ke seluruh permukaan kek
  • Setelah itu, masukkan ke dalam peti ais. Sejukkan selama lebih kurang 3 jam
  • Taburkan almond flakes di atas kek. Sedia untuk dinikmati

 

No comments:

Post a Comment