Bahan-bahan A:
- 2 biji kuning telur
- Secubit garam
- 20 ml minyak jagung
- 20 ml susu segar
- 1/2 sudu kecil esen vanila
- 25 g tepung naik sendiri
Bahan-bahan B:
- 2 biji putih telur
- 40 g gula
- 1/4 sudu kecil cream of tartar
Cara-cara:
- Pukul kuning telur hingga berkrim. Kemudian, masukkan susu segar, minyak jagung dan esen vanila. Kacau rata
- Campurkan bahan tadi bersama tepung dan garam. Kaup balik hingga sebati. Ketepikan
- Di dalam bekas lain, pukul bahan-bahan B hingga kembang dan kental
- Campurkan bahan A dan B dan kaup balik hingga sebati
- Sendukkan adunan ke dalam acuan
- Bakar pada suhu 170 (degree celcius) selama 20 minit atau sehingga masak keperangan
- Setelah itu, biarkan sejuk sebelum diletak filling
Bahan-bahan fillling:
- 70 ml fresh cream
- 15 g serbuk kastard segera
- 40 ml susu segar
- Chocolate rice (sebagai hiasan)
Cara-cara filling:
- Pukul serbuk kastard dengan susu segar sehingga pekat
- Kemudian dicampurkan dengan fresh cream. Pukul lagi hingga sebati
- Ambil sebiji muffin, dibuatkan lubang di tengah kek dengan menggunakan straw. Kemudian, pipingkan filling ke dalam lubang
- Ataupun pipingkan filling ke atas muffin tanpa membuat lubang. Buat hingga habis
- Taburkan chocolate rice dan sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment