Friday, June 22, 2012

HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES




Bahan-bahan A:
  • 2 biji kuning telur
  • Secubit garam
  • 20 ml minyak jagung
  • 20 ml susu segar
  • 1/2 sudu kecil esen vanila
  • 25 g tepung naik sendiri
Bahan-bahan B:
  • 2 biji putih telur
  • 40 g gula
  • 1/4 sudu kecil cream of tartar
Cara-cara:
  • Pukul kuning telur hingga berkrim. Kemudian, masukkan susu segar, minyak jagung dan esen vanila. Kacau rata
  • Campurkan bahan tadi bersama tepung dan garam. Kaup balik hingga sebati. Ketepikan
  • Di dalam bekas lain, pukul bahan-bahan B hingga kembang dan kental
  • Campurkan bahan A dan B dan kaup balik hingga sebati
  • Sendukkan adunan ke dalam acuan
  • Bakar pada suhu 170 (degree celcius) selama 20 minit atau sehingga masak keperangan
  • Setelah itu, biarkan sejuk sebelum diletak filling
Bahan-bahan fillling:
  • 70 ml fresh cream
  • 15 g serbuk kastard segera
  • 40 ml susu segar
  • Chocolate rice (sebagai hiasan)
Cara-cara filling:
  • Pukul serbuk kastard dengan susu segar sehingga pekat
  • Kemudian dicampurkan dengan fresh cream. Pukul lagi hingga sebati
  • Ambil sebiji muffin, dibuatkan lubang di tengah kek dengan menggunakan straw. Kemudian, pipingkan filling ke dalam lubang
  • Ataupun pipingkan filling ke atas muffin tanpa membuat lubang. Buat hingga habis
  • Taburkan chocolate rice dan sedia untuk dinikmati




 

No comments:

Post a Comment