Bahan-bahan:
- 1 kg beras basmathi Faiza Moghul (direndam selama 30 min, toskan)
- 1 biji bawang besar (dihiris)
- 2 ulas bawang putih (dihiris)
- 1 inci halia (dihiris)
- Rempah 4 sekawan (bunga cengkih, kayu manis, pelaga dan bunga lawang)
- 2 helai daun pandan (disimpul)
- 6 sudu besar minyak sapi
- Air secukupnya
- Sedikit garam
- Sedikit serbuk pati ayam
- Sedikit pewarna kuning
Cara-cara:
- Panaskan minyak sapi di dalam rice cooker dan tumis bahan hirisan dan rempah 4 sekawan hingga naik bau
- Setelah garing, tutup api. Masukkan air secukupnya, daun pandan, garam, serbuk pati ayam, dan beras. Kacau rata
- Masak nasi seperti masak nasi biasa
- Setelah air kering dan nasi hampir masak, buat beberapa lubang dan titiskan pewarna kuning. Biarkan sebentar. Kemudian, gembur nasi hingga rata
- Sedia untuk dinikmati bersama ayam masak hitam, ayam masak merah, daging kurma dan sebagainya
No comments:
Post a Comment