Saturday, June 9, 2012

NASI DALCA


Bahan-bahan:
  • 1 kg beras basmathi Faiza Moghul (direndam selama 30 min, toskan)
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih (dihiris)
  • 1 inci halia (dihiris)
  • Rempah 4 sekawan (bunga cengkih, kayu manis, pelaga dan bunga lawang)
  • 2 helai daun pandan (disimpul)
  • 6 sudu besar minyak sapi
  • Air secukupnya
  • Sedikit garam
  • Sedikit serbuk pati ayam
  • Sedikit pewarna kuning
Cara-cara:
  • Panaskan minyak sapi di dalam rice cooker dan tumis bahan hirisan dan rempah 4 sekawan hingga naik bau
  • Setelah garing, tutup api. Masukkan air secukupnya, daun pandan, garam, serbuk pati ayam, dan beras. Kacau rata
  • Masak nasi seperti masak nasi biasa
  • Setelah air kering dan nasi hampir masak, buat beberapa lubang dan titiskan pewarna kuning. Biarkan sebentar. Kemudian, gembur nasi hingga rata
  • Sedia untuk dinikmati bersama ayam masak hitam, ayam masak merah, daging kurma dan sebagainya

 

No comments:

Post a Comment