Wednesday, February 24, 2010

AYAM SOTONG PAPRIK


Bahan-bahan:
  • 300 g isi ayam
  • 5 ekor sotong (saiz sederhana, dipotong bulat)
  • 100 g carrot
  • 100 g brokoli
  • 100 g cauliflower
  • 2 paket jagung
  • 2 biji tomato (dipotong 4)
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 5 sudu besar sos tomato
  • 5 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar sos tiram
  • 5 helai daun limau purut
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 3 biji limau kasturi (ambil jus)
  • 8 biji cili api (diketuk)
  • 1 labu bawang besar (dihiris bulat)
  • 3 ulas bawang putih (diketuk)
  • Sedikit air
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1/2 cawan minyak masak

Cara-cara:

  • Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, bawang besar dan serai sehingga wangi
  • Masukkan ayam dan sotong, dikacau rata
  • Masukkan carrot, kicap pekat, sos tomato, sos cili, sos tiram garam, gula dan air, dibiarkan mendidih
  • Masukkan sayuran lain dan kacau rata
  • Apabila mendidih masukkan daun limau purut dan cili api, dikacau lagi
  • Masukkan jus limau dan tutup api
  • Sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih atau mee atau bihun yg telah dicelurkan

2 comments:

  1. MrMrs Faiz thank you for the comment....klu nak tahu sdp ke x....blh la try....sdppppp =)

    ReplyDelete