Tuesday, February 2, 2010

MEE SUAH


Bahan-bahan:
  • 1 bungkus mee suah
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • 2 biji telur
  • 1 kiub pati aym maggi
  • 3 tangai daun bawang (dihiris)
  • 3 tangkai daun sup (dihiris)
  • 1/2 cawan bawang goreng
  • Udang (kuantiti mengikut citarasa)
  • Secekak sayur sawi (dihiris sebesar 1.5 cm)
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak masak untuk menumis
  • Air (bergantung pada kuantiti kuah yang diingini)
  • Nugget yang telah digoreng dan dihiris (optional)

Cara-cara:

  • Panaskan minyak di dalam periuk, tumis bawang besar dan bawang putih hingga garing
  • Masukkan udang dan biarkan sebentar
  • Masukkan air, garam, gula dan kiub pati ayam megi, biarkan mendidih
  • Semasa mendidh, pecahkan telur, jgn dikacau kerana telur akan hancur
  • Akhir sekali, masukkan sayur sawi, daun sup, daun bawang dan mee suah, xperlu masak terlalu lama, kerana mee akn kembang dan cepat menyerap air
  • Tutup api dan taburkan bawang goreang
  • Sedia untuk dihidangkan bersama nugget, enak dimakan semasa masih panas


No comments:

Post a Comment