Saturday, February 6, 2010

BIHUN HAILAM


Bahan-bahan:
  • 1/2 bungkus bihun (direndam)
  • 1 biji bawang besar (dikisar)
  • 4 ulas bawang putih (dikisar)
  • Udang (kuantiti mengikut citarasa)
  • Daging (kuantiti mengikut citarasa, direbus terlebih dahulu hingga empuk, simpan air daging)
  • Secekak daun sawi (batang dan daun diasingkan dan dihiris sebesar 1.5 cm)
  • Kicap masin secukup rasa
  • Cuka secukup rasa
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Lada sulah secukup rasa
  • Sedikit air jagung yang dibancuh cair utk pekatkan bihun
  • Minyak masak untuk menumis

Cara-cara:

  • Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan-bahan yang dikisar hingga garing
  • Setelah garing, masukkan pula, udang dan daging, biarkan sebentar
  • Seterusnya, masukkan air daging, lada sulah, kicap masin, cuka, garam dan gula, didihkan sebentar
  • Pastikan semua rasa mencukupi sebelum masukkan bihun untuk mengelak rasa yang tidak sekata
  • Jika air daging terlalu banyak, biarkan air kering sebentar, sebelum masukkan bihun
  • Setelah, kuantiti air memadai dengan kuantiti bihun, masukkan sayur sawi, diikuti air tepung jagung yang telah dibancuh (air tepung jagung hendaklah tidak terlalu pekat kerana bihun akan berlendir, so xsedap)
  • Kemudian, masukkan bihun yang telah ditoskan airnya
  • Dikacau rata sehingga sebati
  • Goreng sehingga bihun lembut
  • Setelah sebati dan bihun lembut, tutup api, dan sedia untuk dihidangkan
  • Enak dimakan bersama, sambal kicap cili api

No comments:

Post a Comment