Monday, March 15, 2010

CRISPY POTATO WEDGES


Bahan-bahan:
  • 4 biji ubi kentang saiz sederhana atau besar (~500 g)
  • Sedikit air untuk merebus
  • Sedikit garam
  • 1 sudu kecil serbuk cili
  • 1 sudu kecil serbuk kari daging
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 2 biji putih telur (dipukul sedikit)
  • Tepung gandum dicampur bersama dengan sedikit tepung beras (untuk merangupkan potato)
  • Minyak masak untuk menggoreng
  • Mayonis dan sos Thousand Island (untuk dressing)
Cara-cara:
  • Dikupas kulit ubi kentang, dicuci bersih dan ditoskan
  • Kemudian, kesemua ubi kentang dipotong baji seperti wedges
  • Rebus ubi kentang bersama sedikit garam sehingga ubi empuk
  • Setelah ubi empuk, tutup api dan toskan
  • Campurkan ubi kentang dengan serbuk lada hitam + serbuk cili + serbuk kari daging dan digaul rata
  • Panaskan minyak untuk menggoreng
  • Celupkan ubi kentang ke dalam putih telur
  • Selepas itu, gaulkan pula ubi ke dalam tepung gandum yang telah dicampur dengan sedikit tepung beras
  • Ulangi langkah ini sehingga ubi habis
  • Goreng ubi dengan api yang sederhana hingga kuning keemasan
  • Sedia untuk dinikmati bersama mayonis dan sos Thousand Island

No comments:

Post a Comment