Tuesday, March 9, 2010

ROTI PRATHA GULUNG BERTELUR


Bahan-bahan:
  • 5 keping frozen plain paratha (jenama Kawan)
  • 3 biji telur - dipukul sedikit
  • sedikit daun bawang (dihiris)
  • 1 biji bawang besar (dihiris)
  • Sedikit lada sulah
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit minyak sapi atau butter untuk menggoreng

Cara-cara:

  • Panaskan non-stick pan dan letakkan beberapa titis minyak dan goreng paratha hingga sedikit garing kedua-dua belah. Buat hingga siap dan ketepikan
  • Dalam mangkuk lain, campurkan telur bersama bawang, daun bawang, lada sulah dan garam. Kacau rata
  • Gunakan pan yang sama tadi, letak sedikit minyak dan tuangkan 3 sudu besar adunan telor, biar adunan membulat dan tekapkan segera paratha yang telah digoreng tadi
  • Masak lebih kurang 2 minit dan bila adunan telur telah melekat pada paratha, angkat ke dalam pinggan leper. Buat hingga habis
  • Gulungkan terus ketika masih panas. Potong sebesar 2 cm dan atur dalam pinggan
  • Hidangkan bersama kuah kari ayam dan sedap dimakan ketika panas
  • Sedia untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment