Sunday, March 7, 2010

HOMEMADE SOY BEAN


Bahan-bahan:
  • 250 g kacang soya
  • 1 cawan susu tepung
  • 4 sudu besar gula
  • 3 sudu besar susu pekat
Cara-cara:
  • Rendam kacang soya lebih kurang 4-5 jam
  • Toskan kacang soya, kemudian rebus sehingga 20-30 minit dan toskan lagi
  • Masukan kacang soya dan 2 cawan air ke dalam blender yang ada pengisar dan penapis. Blend hingga kacang soya habis
  • Air hendaklah diletak sedikit demi sedikit di dalam blender agar dapat pati yang asli
  • Selepas itu masukkan pati soya ke dalam periuk, bersama dgn gula + susu tepung yang dicairkan terlebih dahulu dengan sedikit air serta susu pekat
  • Masak lebih kurang 10-15 minit, tutup api dan angkat
  • Boleh diminum secara panas dan sejuk menggunakan gula putih atau gula melaka
  • Sedia untuk dinikmati
j

No comments:

Post a Comment