Friday, March 12, 2010

PAI TEE


Bahan-bahan (kulit pai):

  • 3/4 cawan tepung beras
  • 125 ml air
  • 2 sudu besar telur (lebih kurang 1/2 biji)
  • 1/2 sudu teh kapur makan
  • Acuan pai tee
  • 1/2 sudu teh garam
Bahan-bahan (inti pai):
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • Udang hidup (kuantiti mengikut citarasa)
  • Garam dan gula secukupnya
  • 1 batang carrot (diparut)
  • 1 biji sengkuang (diparut)
  • Sedikit taugeh (kuantiti mengikut citarasa)
  • Sedikit bawang goreng
  • Sedikit minyak untuk menumis
Bahan-bahan (sos):
  • 3 tangkai cabai hidup
  • 2 ulas bawang putih
  • Sedikit air
  • Sedikit sos cili
  • Sedikit cuka
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara (kulit pai):
  • Satukan kesemua bahan di dalam blender, kisar hingga sebati
  • Pastikan bancuhan kulit pai tidak terlalu cair atau terlalu pekat
  • Panaskan minyak. Kemudian, rendamkan acuan pai di dalam minyak yang telah panas
  • Celupkan acuan pai di dalam adunan kulit pai
  • Masukkan ke dalam minyak panas, goreng dengan api yang sederhana
  • Biarkan seketika. Apabila kulit pai agak masak, keluarkan ia dari acuan pai
  • Goreng kulit pai sehingga kuning keemasan
  • Angkat, toskan minyak dan simpan di dalam bekas kedap udara
Cara-cara (inti pai):
  • Tumis bawang besar dan bawang putih hingga garing dan naik bau
  • Masukkan udang, biarkan sebentar hingga udang masak
  • Masukkan garam dan gula secukupnya diikuti dengan sengkuang dan carrot
  • Masak sehingga sengkuang dan carrot lembut (sederhana masak, jangan sampai lecur)
  • Akhir sekali masukkan taugeh, kacau rata
  • Tutup api, kemudian taburkan bawang goreng dan kacau hingga sebati
  • Inti pai sedia untuk digunakan
Cara-cara (sos):
  • Kisar cabai hidup + bawang putih + garam + gula + sedikit air hingga halus dan sebati
  • Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar ke dalam periuk bersama-sama sos cili dan cuka
  • Masak kesemua bahan di atas api hingga pekat
  • Sos sedia untuk dimakan bersama pai tee


No comments:

Post a Comment