Wednesday, March 3, 2010

DAGING MASAK KICAP


Bahan-bahan:
  • Daging yang telah dihiris nipis (kuantiti mengikut citarasa)
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Sedikit garam
  • 4 biji ubi kentang (dipotong panjang)
  • 1 tangkai cabai hidup (dipotong serong)
  • 1 biji bawang besar (dipotong bulat)
  • Sedikit cuka
  • Sedikit kicap
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • Sedikit minyak masak untuk menggoreng
  • Air untuk merebus
Cara-cara:
  • Bersihkan daging dan toskan
  • Gaulkan daging bersama serbuk kunyit dan garam hingga sebati
  • Panaskan minyak di dalam kuali
  • Masukkan kesemua daging yang telah digaul garam dan kunyit ke dalam kuali, goreng selama 10 min
  • Kemudian, masukkan air hingga menutupi kesemua daging, rebus sehingga daging empuk
  • Sementara menunggu daging empuk, di dalam kuali yang lain, goreng ubi kentang yang telah digaul dengan sedikit garam sehingga garing dan kuning keemasan
  • Goreng kesemua ubi kentang hingga habis, angkat dan toskan
  • Setelah daging empuk, masukkan pula kicap + cuka + lada hitam + bawang besar + cabai hidup + ubi kentang yang telah digoreng, gaul hingga sebati
  • Tutup api dan sedia untuk dihidangkan


No comments:

Post a Comment