Tuesday, March 16, 2010

SAGU KELAPA


Bahan-bahan:

  • 2 cawan sagu (direndam selama 15 min, dibasuh dan ditos)
  • 2 cawan gula
  • 4 cawan air
  • Pewarna merah dan hijau
  • Kelapa parut digaul dengan garam
Cara-cara:
  • Masakkan air bersama gula hingga larut
  • Bahagikan kepada dua bahagian
  • Titikkan pewarna merah pada 1 bahagian dan pewarna hijau pada 1 lagi bahagian secara berasingan
  • Bahagikan sagu kepada 2 bahagian, masukkan 1 bahagian ke dalam pewarna merah dan satu bahagian lagi ke dalam warna hijau
  • Kacau hingga mendidih dan sagu kelihatan jernih
  • Tuangkan dan lapiskan sagu berwarna hijau di bahagian bawah dan sagu putih di atas di dalam satu lengat
  • Panaskan kukusan dan apabila air kukusan mendidih, kukus sagu selama 15-30 min
  • Sejukkan sagu dan bila benar-benar sejuk, potong dan gaulkan dengan kelapa parut
  • Sedia untuk dihidangkan

2 comments:

  1. feveret since kecik2..last makan kat kafe Harapan.hehe

    ReplyDelete
  2. hehehe.....klu cmtu kak mija kna try wt la.... =)

    ReplyDelete