Wednesday, October 20, 2010

CUCUR KEMBUNG


Bahan-bahan:
  • 500 g tepung gandum
  • 80 g gula
  • 1 biji telur
  • 40 g butter (dicairkan)
  • 1/2 tsp ibu roti (yis)
  • 1/2 tsp soda bicarbonat
  • sedikit garam
  • 380 ml air
Cara-cara:
  • Campurkan tepung, ibu roti, gula, butter cair, telur, garam dan air. Bancuh sehingga sebati. Bancuh macam nak buat adunan jemput-jemput
  • Tutup bekas dan biarkan selama 45 minit sehingga kembang 2 kali ganda
  • Setelah kembang, ayak soda bicarbonat ke dalam adunan dan biarkan 10 minit
  • Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan. Guna minyak banyak supaya kuih bulat cantik
  • Sedia untuk dinikmati. Sesuai untuk dimakan bersama pencicah kari, sambal tumis atau makan kosong bersama kopi panas

No comments:

Post a Comment