- 500 g daging | direbus dan disiat halus
- 100 g serbuk kari daging
- 50 g jintan manis
- 50 g jintan putih
- 50 g serbuk ketumbar
- 100 g cili kering yang telah dikisar
- 200 ml santan
- Sedikit perahan air asam jawa
- Sedikit kerisik
- 250 ml minyak masak
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
Bahan-bahan yang perlu dikisar:
- 3 cm lengkuas
- 3 cm halia
- 100 g bawang merah
- 60 g bawang putih
- 5 batang serai
- 60 g kunyit hidup
Cara-cara:
- Panaskan minyak masak di dalam kuali. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga garing
- Kemudian masukkan cili kering, serbuk kari, jintan manis, jintan putih dan ketumbar
- Setelah garing, masukkan perahan air asam jawa, santan, kerisik dan biarkan sehingga mendidih
- Kemudian masukkan daging yang telah disiat-siat tadi bersama dengan garam dan gula secukup rasa
- Masak sehingga kering menggunakan api yang perlahan dan sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment