Saturday, October 30, 2010

MEAT FLOSS

Bahan-bahan:
  • 500 g daging | direbus dan disiat halus
  • 100 g serbuk kari daging
  • 50 g jintan manis
  • 50 g jintan putih
  • 50 g serbuk ketumbar
  • 100 g cili kering yang telah dikisar
  • 200 ml santan
  • Sedikit perahan air asam jawa
  • Sedikit kerisik
  • 250 ml minyak masak
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa

Bahan-bahan yang perlu dikisar:

  • 3 cm lengkuas
  • 3 cm halia
  • 100 g bawang merah
  • 60 g bawang putih
  • 5 batang serai
  • 60 g kunyit hidup

Cara-cara:

  • Panaskan minyak masak di dalam kuali. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga garing
  • Kemudian masukkan cili kering, serbuk kari, jintan manis, jintan putih dan ketumbar
  • Setelah garing, masukkan perahan air asam jawa, santan, kerisik dan biarkan sehingga mendidih
  • Kemudian masukkan daging yang telah disiat-siat tadi bersama dengan garam dan gula secukup rasa
  • Masak sehingga kering menggunakan api yang perlahan dan sedia untuk dihidangkan



No comments:

Post a Comment