Friday, October 29, 2010

KEK PISANG EMAS


Bahan-bahan:
  • 125 g butter
  • 80 g chocolate rice
  • 2 biji telur
  • 3 biji pisang emas (dilenyek)
  • 3/4 cawan self raising flour (diayak)
  • 3/4 cawan tepung gandum (diayak)
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 3/4 cawan gula castor
  • 1/2 sudu teh esen vanila

Cara-cara:

  • Pukul butter dan gula hingga kembang
  • Masukkan telur (seeloknya telur putih dipukul hingga kembang dahulu)
  • Masukkan pisang + tepung + soda bikarbonat + esen vanila. Kacau hingga sebati
  • Akhir sekali masukkan chocolate rice dan aduk hingga sebati
  • Masukkan adunan ke dalam bekas pembakar yang telah disapu butter
  • Masukkan ke dalam oven dan bakar pada suhu 180 (degree celsius) selama 45-60 min
  • Biarkan kek sejuk dan sedia untuk dihidangkan




No comments:

Post a Comment