Sunday, October 17, 2010

KUIH LOPES

Bahan-bahan:
  • 500 g pulut
  • 1 sudu makan air kapur
  • 5 @ 6 helai daun pandan (kisar bersama sedikit air, tapis ambil patinya)
  • sedikit pewarna hijau (masukkan ke dalam pati pandan)
  • sedikit garam(masukkan ke dalam pati pandan)
  • air secukupnya
  • daun pisang yang lebar
  • tali untuk mengikat
  • 1/2 biji kelapa parut putih + secubit garam
Cara-cara:
  • Rendam pulut bersama dengan air kapur selama 4 jam
  • Setelah direndam, basuh pulut dan toskan sehingga kering air
  • Masukkan pulut ke dalam periuk bersama pati pandan dan sedikit air sehingga paras air sama dengan paras pulut
  • Tanak pulut seperti cara hendak masak nasi. Kacau sentiasa
  • Apabila air kering, tutup api, biarkan pulut sejuk sebentar
  • Layur daun pisang dan seterusnya lap dengan kain bersih
  • Letakkan 2 senduk atau lebih pulut ke atas daun pisang (bergantung kepada saiz daun)
  • Gulung dan padatkan
  • Ikat di hujung yang pertama dan kemudian, dengan menggunakan sudu yang dicelup air, tekan pulut di bahagian hujung yang satu lagi supaya pulut padat. Kemudian ikat dengan tali bahagian hujung yang satu lagi
  • Buat sehingga habis pulut
  • Panaskan air kukusan, kukus pulut yang telah dibalut dengan daun pisang selama 1 jam atau sehingga masak
  • Setelah pulut masak, biarkan sejuk sebentar
  • Kemudian, potong pulut dengan benang atau tali y nipis
  • Gaul pulut dengan kelapa yang telah digaul dengan sedikit garam
  • Dihidangkan bersama dengan air gula melaka
Bahan-bahan (gula melaka):
  • 300 g gula melaka
  • 250 ml air
  • Sehelai daun pandan
  • 1/2 tsp tepung beras/gandum (untuk memekat)
Cara-cara (gula melaka):
  • Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk, masak sehingga gula melaka larut
  • Kacau sebati dan masak sehingga pekat
  • Angkat dan tapis gula melaka
  • Sedia untuk dihidangkan bersama kuih lopes

No comments:

Post a Comment