Wednesday, October 20, 2010

DONUT BERKENTANG


Bahan-bahan:
  • 1 biji kentang saiz sederhana (dibasuh, dipotong dadu dan dimasak sehingga lembut dengan sedikit air, setelah lembut, dikisar kentang dengan secawan air suam hingga halus)
  • 5 g yis segera
  • 1/3 cawan minyak masak/ minyak jagung
  • 1/3 cawan air suam
  • 1/4 tin susu cair
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu teh garam
  • 500 g tepung gandum
Cara-cara:
  • Campurkan kentang yang telah dikisar, yis, gula, garam, air suam, minyak masak/ minyam jagung, dan susu cair, gaul sebati
  • Kemudian, masukkan tepung sedikit demi sedikit, uli sebati hingga menjadi doh yang lembut
  • Bentukkan donut, biarkan donut naik 2x ganda
  • Goreng dengan minyak panas, dengan api perlahan
  • Taburkan gula, dan sedia untuk dinikmati

No comments:

Post a Comment