- 1.5 kg rangka ayam, cuci bersih dan toskan
- 3 batang serai, dititik
- 1 inci lengkuas, dititik
- 1 pokok daun sup dan daun bawang, dikerat kasar2
- 1 genggam bawang goreng
- Air secukupnya (anggaran 5 - 6 liter)
- 2 camca besar rempah sup (Adabi)
- 1 1/2 camca besar rempah kurma (Adabi)
- 2 kiub pati ayam (maggi)
- Garam dan gula secukup rasa
- 2 helai daun pandan yang disimpul
- 1 biji bawang besar*
- 8 biji bawang merah*
- 5 ulas bawang putih*
- 1.5 inci halia*
- 4 biji buah keras*
- 1/4 inci kunyit hidup*
- 1 camca besar lada hitam biji*(*dikisar halus)
- 1 batang kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 4 biji buah pelaga
- 6 kuntum bunga cengkih
- Minyak masak
- Nasi impit, didadu
- Begedel daging
- Taugeh dicelur sekejap
- Cili kicap (15-16 batang cili api, 2 ulas bawang putih, 1/2 cawan kicap manis, kesemua bahan dikisar)
- Soo hoon goreng
- Kacang tanah goreng
- Ayam bahagian dada yang dicarik halus (diperap dengan halia, kunyit hidup, garam dan digoreng garing)
- Tauhu digoreng dan dihiris
- Hirisan daun sup
- Hirisan daun bawang
- Bawang goreng
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga harum
- Masukkan serai, lengkuas dan bahan kisar halus, tumis hingga wangi
- Rempah sup dan kurma, disatukan dan bancuh dgn sedikit air, kacau rata dan masukkan dalam periuk tadi, tumis hingga rempah sedikit garing
- Masukkan kiub pati ayam dan daun pandan
- Masukkan rangka ayam, gaul rata dan biar kecut sekejap. Tuang air secukupnya, masukkan bawang goreng, daun bawang dan daun sup, kacau rata dan biar mendidih
- Kecilkan api dan renih 1 - 2 jam, tambah garam dan gula secukup rasa
- Isi nasi impit secukupnya dalam mangkuk, tuang kuah. Letak begedel, dan bahan2 lain. Nikmati soto dengan sambal kicap
No comments:
Post a Comment