- 1/2 - 1 kg ubi kentang (direbus, digoreng dan dilecek)
- 1 batang carrot (didadu dan direbus)
- 1 tin sardin (ayam brand)
- 1 biji bawang besar (dikisar)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- Daun sup (dihiris sederhana besar)
- Daun bawang (dihiris sederhana besar)
- Sedikit serbuk lada hitam
- Garam dan gula secukup rasa
- Bawang goreng
- Minyak masak untuk menumis dan menggoreng
- 3 biji putih telur
Cara-cara:
- Tumis minyak masak di dalam kuali. Setelah panas, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga garing
- Kemudian, masukkan sardin yang telah dilecek. Kacau hingga rata
- Masukkan pula, carrot, garam, gula, serbuk lada hitam, daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Kacau hingga sebati. Tutup api
- Masukkan sardin yang telah masak tadi dengan ubi kentang yang telah direbus, digoreng dan dilecek
- Gaul sehingga rata. Kemudian, bentukkan begedil. Buat sehingga habis
- Panaskan minyak untuk menggoreng di dalam pan
- Celupkan begedil dengan putih telur, kemudian goreng sehingga keperangan. Buat sampai habis
- Sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment