Sunday, May 29, 2011

BEGEDIL SARDIN

Bahan-bahan:
  • 1/2 - 1 kg ubi kentang (direbus, digoreng dan dilecek)
  • 1 batang carrot (didadu dan direbus)
  • 1 tin sardin (ayam brand)
  • 1 biji bawang besar (dikisar)
  • 3 ulas bawang putih (dikisar)
  • Daun sup (dihiris sederhana besar)
  • Daun bawang (dihiris sederhana besar)
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Bawang goreng
  • Minyak masak untuk menumis dan menggoreng
  • 3 biji putih telur
Cara-cara:
  • Tumis minyak masak di dalam kuali. Setelah panas, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga garing
  • Kemudian, masukkan sardin yang telah dilecek. Kacau hingga rata
  • Masukkan pula, carrot, garam, gula, serbuk lada hitam, daun sup, daun bawang dan bawang goreng. Kacau hingga sebati. Tutup api
  • Masukkan sardin yang telah masak tadi dengan ubi kentang yang telah direbus, digoreng dan dilecek
  • Gaul sehingga rata. Kemudian, bentukkan begedil. Buat sehingga habis
  • Panaskan minyak untuk menggoreng di dalam pan
  • Celupkan begedil dengan putih telur, kemudian goreng sehingga keperangan. Buat sampai habis
  • Sedia untuk dihidangkan


No comments:

Post a Comment