Tuesday, May 10, 2011

LAICI PERMATA HATI


Bahan-bahan (agar-agar merah):
  • 10 g serbuk agar-agar (cap layang-layang)
  • 750 ml air
  • 3/4 - 1 cawan gula
  • Perwarna merah
  • Sehelai daun pandan
Bahan-bahan (agar-agar laici):
  • 2 paket serbuk agar-agar (10 g, cap layang-layang)
  • 2 tin laici (asingkan isi dengan sirap; isi laici dikisar sederhana halus)
  • 1600 ml air (kesemua sirap laici diambil + air kosong)
  • Gula secukup rasa
  • Sehelai daun pandan
Cara-cara (agar-agar merah):
  • Campurkan serbuk agar-agar dengan air. Masak di atas api
  • Setelah mendidih, masukkan gula, daun pandan dan pewarna merah
  • Apabila gula larut, tapis ke dalam bekas
  • Biarkan beku
  • Kemudian, dipotong dadu
Cara-cara (agar-agar laici):
  • Campurkan serbuk agar-agar, sirap laici, air kosong dan daun pandan. Masak di atas api hingga mendidih
  • Kemudian masukkan gula dan isi laici yang telah dikisar. Kacau hingga rata
  • Tutup api dan ketepikan. Biarkan sejuk sebentar
  • Sediakan bekas. Masukkan agar-agar merah yang telah dipotong dadu, diikuti dengan agar-agar laici. Buat hingga habis
  • Sejukkan, dan sedia untuk dinikmati

No comments:

Post a Comment