- 37.8 gm agar-agar panjang (strips agar-agar)
- 3 cawan air
- 1 cawan sirap cocktail (dari 1 tin fruit cocktail diasingkan sirap dan buahnya)
- 1 tin susu cair ideal / susu segar
- 1 tin (505 g) susu pekat manis
- 6 biji telur gred A dipukul dahulu
- 1 sudu teh esen vanila
- 1/2 tin buah cocktail
- 1 cawan mixed fruits (ceri merah dan hijau, kismis, peach)
- Rendam agar-agar panjang semalaman. Toskan, tanpa memotong agar-agar tadi
- Di dalam bekas lain, satukan semua bahan bancuhan telur, pukul ringan hingga rata. Tapis
- Basahkan loyang, penuhi dasar loyang dengan agar-agar panjang. Kemudian tabur dengan sedikit bahan taburan hingga rata. Tuang pula bancuhan telur hingga menutupi agar-agar dan buah tadi
- Ulangi melapis berselang seli agar-agar, buah dan bancuhan telur hingga habis. Lapisan terakhir tabur dengan buah-buahan diatasnya
- Kukus sekurang-kurangnya 1 1/2 - 2 jam. Kukus sekejap akan menyebabkan agar-agar tidak larut
- Angkat dan biarkan agar-agar menjadi suam baru dimasukkan ke dalam peti sejuk
- Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment