Thursday, May 26, 2011

KEK BATIK LAPIS

Bahan-bahan:
  • 250 g biskut merie
  • 200 g milo
  • 397 g susu pekat
  • 5 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 150 g butter
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 2 sudu besar air panas
Cara-cara:
  • Sediakan loyang 7 inci yang dialas dengan kertas minyak bawah dan juga kelilingnya. Pastikan kertas minyak melebihi paras loyang. Ketepikan
  • Satukan semua bahan kecuali butter dan kacau sebentar. Masukkan ke dalam kuali. Buka api kecil untuk mengelakkan hangit bahagian bawah. Kacau sehingga semua bahan sebati. Kemudian masukkan butter dan kacau lagi sampai pekat dan kasar berbintil-bintil. Matikan api
  • Cedokkan satu senduk adunan ke dalam loyang dan ratakan. Susun biskut di atasnya. Ulang proses melapis sehingga habis
  • Lapisan yang terakhir tekan sedikit lebihan kertas minyak tadi supaya permukaan rata dan tutup. Dan biarkan sejuk beberapa jam di dalam peti ais
  • Keluarkan dan potong. Sedia untuk dinikmati



No comments:

Post a Comment