- 1 cawan tepung gandum
- 3 sudu besar tepung jagung
- 1 biji telur
- 3 cawan santan
- 1 sudu kecil garam
Bahan-bahan (tabur):
- Cili hidup (dihiris halus)
- Daun bawang dan daun sup (dihiris halus)
- Bawang goreng
- Udang kering (dibasuh, ditos, digoreng hingga garing dan dimesin halus)
- Udang hidup (digoreng dengan sedikit butter)
Bahan-bahan (sos):
- 1 ulas bawang putih (dimesin halus)
- Sedikit cabai kering yang telah dimesin
- Sedikit cuka
- Sedikit sos cili
- Sedikit sos tiram
- Gula dan garam secukup rasa
- Sedikit air
- Minyak masak untuk menumis
Cara-cara (talam):
- Campurkan kesemua bahan, dikisar sehingga sebati. Tapis
- Masukkan ke dalam bekas, kukus selama 30 min
- Sejukkan sebentar
- Tabur bahan-bahan untuk taburan
- Sedia untuk dinikmati bersama sos
Cara-cara (sos):
- Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih bersama cabai kering hingga garing
- Kemudian, masukkan cuka, sos cili, sos tiram, sedikit air, garam dan gula. Kacau sebati
- Apabila sos mendidih dan agak pekat, tutup api
- Sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment