Tuesday, October 30, 2012

HAWAIIAN CHICKEN KABOBS


 Bahan-bahan:
  • 1 mangkuk isi ayam (dipotong kiub)
  • 1 cawan bebola ayam
  • Capsicum kuning, merah dan hijau (dipotong petak)
  • 3 biji bawang besar (dipotong baji)
  • 1 tin cendawan butang (dibelah dua)
  • 2 biji terung (dipotong bulat)
  • 5 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 inci halia (dikisar)
  • 2 sudu besar mustard
  • 1/4 cawan kicap manis
  • 1 sudu besar gula putih atau perang
  • Sedikit garam
  • Sedikit serbuk pati ayam
  • Sedikit serbuk lada hitam
  • Sedikit minyak sayur/ olive
Cara-cara:
  • Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan kicap manis, serbuk pati ayam, serbuk lada hitam, mustard, garam dan gula. Kacau hingga sebati. Tutup api
  • Masukkan isi ayam dan bebola ayam. Gaul sebati
  • Akhir sekali, masukkan semua bahan lain. Gaul sebati
  • Perap selama 2 jam di dalam peti ais
  • Kemudian bakar sehingga garing keperangan. Boleh bakar dengan menggunakan oven atau pan grill
  • Cucuk ayam dan bahan lain secara berselang seli pada lidi sate
  • Sedia untuk dinikmati



 

No comments:

Post a Comment