Bahan-bahan brownies:
- 250 g butter
- 1 cawan serbuk koko
- 1/2 cawan susu cair
- 1 1/2 cawan gula
- 3 biji telur (Gred B)
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu kecil esen vanila
Bahan-bahan cheese:
- 250 g cream cheese
- 3/4 cawan gula
- 1 biji telur (Gred B)
Cara-cara:
- Cairkan butter secara double boiler
- Setelah butter cair, masukkan serbuk koko, esen vanila dan susu cair. Kacau hingga sebati
- Di dalam satu bekas, diayak bersama tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat. Ketepikan
- Di dalam bekas yang lain, dipukul putih telur dan gula hingga kembang (soft peak)
- Di dalam bekas yang lain, pukul sedikit kuning telur dan dicampaur ke dalam adunan butter
- Satukan adunan butter ke dalam adunan putih telur. Kacau rata
- Kemudian, masukkan pula adunan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi dan kacau hingga sebati
- Dilapik loyang 10 x 10 x 2 dengan baking paper. Tinggalkan sedikit adunan untuk lorekkan. Tuang adunan selebihnya ke dalam loyang dan bakar selama 30 minit pada suhu 175 (degree celcius)
- Sementara menunggu brownies masak, bolehlah disediakan lapisan cheese
- Pukul cream cheese sehingga kembang. Kemudian, masukkan gula dan telur. Pukul lagi hingga sebati
- Tuang adunan cheese ke atas lapisan brownies. Buat lorekkan mengikut kreativiti anda
- Bakar lagi selama 20-30 min sehingga permukaan cheese keperangan
- Setelah masak, biarkan sejuk dahulu sebelum dipotong. Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment