Bahan-bahan:
- 2 cawan sagu
- Air secukupnya (lebih pn xpe)
- Daun pandan
- Susu cair atau santan secukupnya
- 2 cawan gula melaka
- 3/4 cawan gula pasir
- Sedikit garam
- Sedikit pewarna merah
Cara-cara:
- Didihkan air bersama daun pandan dan pewarna merah. Setelah air mendidih, masukkan sagu
- Kacau sehingga pekat dan putih sagu hilang
- Tutup api, dan biarkan sagu sebentar selama 5 min
- Tapiskan sagu dan lalukan air paip untuk membuang kanjinya. Toskan sagu
- Kemudian, masukkan sagu ke dalam bekas-bekas kecil. Sejukkan di dalam peti ais
- Masak sebentar susu cair atau santan dengan daun pandan dan sedikit garam. Gunakan api perlahan dan jangan sampai pecah minyak. Sejukkan
- Masak gula melaka dengan sedikit gula pasir dan daun pandan. Apabila mendidih dan pekat, tutup api dan tapis. Sejukkan
- Setelah sejuk, hidangkan puding sagu dengan susu cair atau santan dan gula melaka. Sedia untuk dinikmati
salam.nampak sedap..kak copy resepi ya..pernah makan sagu mcm ni jual kat area sini..dlm bekas tupperware kecil mcm tupperware dadih..kemudian ats dia d letakkan susu cair..1 tupperware RM 2.00
ReplyDelete