Bahan-bahan lapisan bawah:
- 1 1/2 cawan tepung suji
- 450 ml air
- 1 cawan gula halus
- 2 biji telur
- 200 ml santan
- 250 ml air
- Sedikit pewarna kuning
Cara-cara:
- Rendam tepung suji bersama 450 ml air di dalam periuk selama 30 min
- Campur kesemua bahan lain, blend dan tapis ke dalam periuk yang berisi tepung suji
- Masak di atas api sehingga pekat
- Masukkan ke dalam loyang 10 x 10 x 3 yang telah dilapik plastik dan digris minyak. Kukus selama 25 min
- Setelah masak, cakar dengan garfu
Bahan-bahan lapisan atas:
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 4 biji telur
- 1 cawan santan
- 2 cawan air (kisar dengan 4 helai daun pandan)
- 1 1/4 cawan gula halus
- 1 sudu kecil garam
- Sedikit pewarna hijau
- Sedikit perisa pandan
Cara-cara:
- Campurkan kesemua bahan, blend dan tapis
- Masak sehingga naik wap
- Tuang ke atas lapisan bawah
- Kukus selama 30 min
- Sejukkan dahulu sebelum dipotong. Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment