Bahan-bahan:
- 250 g tepung gandum
- 1 sudu kecil baking powder
- 5 biji telur
- 180 g gula halus
- 1/4 sudu kecil garam
- 1 sudu besar ovalet
- 150 ml susu segar
- 125 ml minyak jagung
- 2 sudu besar susu pekat manis
Perisa dan pewarna:
- Strawberry / pink
- Yam / purple
- Lemon / orange
- Pandan / hijau
- Esen vanila
Cara-cara:
- Diayak bersama tepung gandum dan baking powder sebanyak 3 kali. Ketepikan
- Dipukul putih telur, gula halus dan garam hingga kembang (soft peak). Ketepikan
- Di dalam bekas yang lain, dipukul kuning telur bersama ovalet hingga kembang. Masukkan susu segar, susu pekat dan minyak jagung, gaul hingga sebati
- Masukkan adunan tepung dan kuning telur ke dalam adunan putih telur. Kaup balik hingga sebati
- Bahagikan adunan kepada 6 bahagian yang sama banyak
- 2 bahagian dimasukkan esen vanila manakala empat bahagian lagi dimasukkan perisa dan pewarna yang selebihnya. Gaul hingga rata
- Panaskan kukusan dan sediakan loyang 7 x 7 x 2 yang telah dilapik dengan baking paper
- Kukus lapisan vanila yang pertama selama 10 min
- Setalah masak, masukkan 4 adunan yang berwarna ke atas lapisan vanila secara berselang-seli. Kukus lagi selama 40 min
- Akhir sekali, tuang adunan vanila yang terakhir dan kukus lagi selama 10 min
- Sejukkan dahulu sebelum dipotong. Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment