Wednesday, October 24, 2012

PUTERI AYU


 Bahan-bahan:
  • 2 biji telur (gred A)
  • 160 g gula halus
  • 1 sudu kecil ovallate
  • 160 ml santan
  • 1 sudu kecil perisa pandan
  • Sedikit pewarna
  • 180 g tepung gandum
  • 1 sudu besar tepung ubi
  • 1 1/2 cawan kelapa parut
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • Sedikit garam 
  • Sedikit minyak
Cara-cara:
  • Diayak bersama tepung gandum dan tepung ubi. Ketepikan
  • Dipukul telur, gula dan ovallete hingga kembang. Masukkan perisa pandan dan pewarna. Gaul sebati
  • Kemudian, masukkan adunan tepung dan santan ke dalam adunan telur secara berselang seli. Kaup balik hingga sebati
  • Sediakan kukusan dan acuan puteri ayu. Sapukan sedikit minyak dalam setiap acuan 
  • Gaulkan bersama kelapa parut dengan tepung jagung dan garam. Masukkan satu sudu kecil kelapa parut dalam satu acuan. Tekan sedikit, supaya mampat
  • Setelah itu, sudukan lebih kurang dua sudu besar adunan puteri ayu ke dalam setiap acuan. Buat sehingga habis
  • Panaskan kukusan dan kukus puteri ayu selama 15 min
  • Setelah masak, sejukkan sebentar dan keluarkan dari acuan. Sedia untuk dinikmati



 

No comments:

Post a Comment