Bahan-bahan:
- 2 biji telur (gred A)
- 160 g gula halus
- 1 sudu kecil ovallate
- 160 ml santan
- 1 sudu kecil perisa pandan
- Sedikit pewarna
- 180 g tepung gandum
- 1 sudu besar tepung ubi
- 1 1/2 cawan kelapa parut
- 2 sudu besar tepung jagung
- Sedikit garam
- Sedikit minyak
Cara-cara:
- Diayak bersama tepung gandum dan tepung ubi. Ketepikan
- Dipukul telur, gula dan ovallete hingga kembang. Masukkan perisa pandan dan pewarna. Gaul sebati
- Kemudian, masukkan adunan tepung dan santan ke dalam adunan telur secara berselang seli. Kaup balik hingga sebati
- Sediakan kukusan dan acuan puteri ayu. Sapukan sedikit minyak dalam setiap acuan
- Gaulkan bersama kelapa parut dengan tepung jagung dan garam. Masukkan satu sudu kecil kelapa parut dalam satu acuan. Tekan sedikit, supaya mampat
- Setelah itu, sudukan lebih kurang dua sudu besar adunan puteri ayu ke dalam setiap acuan. Buat sehingga habis
- Panaskan kukusan dan kukus puteri ayu selama 15 min
- Setelah masak, sejukkan sebentar dan keluarkan dari acuan. Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment