Bahan-bahan lapisan bawah:
- 13 keping roti (dipotong kiub)
- 2 biji telur
- 1/2 cawan gula
- 150 ml santan
- 300 ml air
- 1/2 sudu kecil esen vanila
Cara-cara:
- Campurkan kesemua bahan dan rendam roti selama 30 min
- Masukkan ke dalam loyang 10 x 10 x 2 (gris loyang dengan minyak, lapik loyang dengan plastik, gris plastik dengan minyak)
- Tutup loyang dengan aluminium foil. Kukus selama 30 min
- Apabila sudah masak, cakar dengan garfu
Bahan-bahan lapisan tengah:
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan gula
- 1/2 sudu kecil garam
- 2 biji telur
- 100 ml santan
- 300 ml air
- Sedikit pewarna hijau
- Sedikit perasa pandan
Cara-cara:
- Campurkan kesemua bahan, kisar dan tapis ke dalam periuk
- Masak sehingga naik wap (sehingga kelihatan agak pekat)
- Tuang ke dalam lapisan bawah dan kukus selama 25 min
- Sesudah masak, cakar dengan garfu
Bahan-bahan lapisan atas:
- 1/2 cawan tepung kastard
- 1/2 cawan gula
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/2 sudu kecil esen vanila
- 3 biji telur
- 100 ml santan
- 300 ml air
- Sedikit pewarna kuning atau oren
Cara-cara:
- Campur semua bahan, kisar dan tapis ke dalam periuk
- Masak sehingga naik wap (sehingga kelihatan agak pekat)
- Tuang ke dalam lapisan tengah dan kukus selama 25 min
- Setelah masak, angkat dan sejukkan. Apabila sejuk, potong dengan menggunakan pisau plastik
- Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment