Monday, October 22, 2012

RED VELVET MARBLE CHEESE BROWNIES


Bahan-bahan brownies:
  • 250 g + 2 sudu besar tepung gandum (diayak 3x)
  • 1 sudu kecil garam halus
  • 120 g butter
  • 220 g gula halus
  • 2 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 240 ml susu segar
  • 1 sudu besar jus lemon
  • Pewarna merah secukupnya
  • 3/4 sudu kecil coklat emulco
  • 1 sudu kecil cuka
  • 1 sudu kecil baking powder
Bahan-bahan cheese:
  • 250 g cream cheese
  • 60 g gula halus
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar jus lemon
Cara-cara:
  • Panaskan oven pada suhu 160 (degree celcius) dan sediakan loyang 10 x 10 x 2 yang dilapik dengan baking paper
  • Dipukul butter dan separuh dari kuantiti gula sehingga kembang. Setelah itu, masukkan kuning telur dan esen vanila. Pukul lagi hingga kembang
  • Di dalam 1 bekas, dicampurkan susu segar jus lemon. Dibiarkan sebentar
  • Di dalam bekas lain juga, dipukul putih telur dan baki gula hingga kembang dan kental (soft peak)
  • Campurkan cuka dan baking powder dalam 1 bekas, biarkan hingga berbuih
  • Kemudian, satukan adunan susu segar dengan coklat emulco + pewarna merah. Kacau sebati. Masukkan adunan ini dalam campuran cuka baking powder, kacau rata
  • Satukan adunan putih telur, susu dan tepung ke dalam adunan butter. Kaup balik hingga sebati
  • Tinggalkan 2 sudu besar adunan untuk lorekan
  • Selebihnya, tuang adunan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 160 (degree celcius) selama 30 min
  • Penyediaan cheese: Pukul cream cheese hingga kembang. Kemudian, masukkan gula, telur dan esen lemon, pukul lagi hingga kembang. Sedia untuk digunakan
  • Setelah kek masak, tuang lapisan cheese dan buat lorekan mengikut kreativiti tersendiri
  • Bakar lagi selama 30 min pada suhu yang sama secara bain marie
  • Sejukkan dahulu sebelum dipotong. Sedia untuk dinikmati


 

No comments:

Post a Comment