Bahan-bahan brownies:
- 250 g + 2 sudu besar tepung gandum (diayak 3x)
- 1 sudu kecil garam halus
- 120 g butter
- 220 g gula halus
- 2 biji telur
- 1 sudu kecil esen vanila
- 240 ml susu segar
- 1 sudu besar jus lemon
- Pewarna merah secukupnya
- 3/4 sudu kecil coklat emulco
- 1 sudu kecil cuka
- 1 sudu kecil baking powder
Bahan-bahan cheese:
- 250 g cream cheese
- 60 g gula halus
- 1 biji telur
- 1 sudu besar jus lemon
Cara-cara:
- Panaskan oven pada suhu 160 (degree celcius) dan sediakan loyang 10 x 10 x 2 yang dilapik dengan baking paper
- Dipukul butter dan separuh dari kuantiti gula sehingga kembang. Setelah itu, masukkan kuning telur dan esen vanila. Pukul lagi hingga kembang
- Di dalam 1 bekas, dicampurkan susu segar jus lemon. Dibiarkan sebentar
- Di dalam bekas lain juga, dipukul putih telur dan baki gula hingga kembang dan kental (soft peak)
- Campurkan cuka dan baking powder dalam 1 bekas, biarkan hingga berbuih
- Kemudian, satukan adunan susu segar dengan coklat emulco + pewarna merah. Kacau sebati. Masukkan adunan ini dalam campuran cuka baking powder, kacau rata
- Satukan adunan putih telur, susu dan tepung ke dalam adunan butter. Kaup balik hingga sebati
- Tinggalkan 2 sudu besar adunan untuk lorekan
- Selebihnya, tuang adunan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 160 (degree celcius) selama 30 min
- Penyediaan cheese: Pukul cream cheese hingga kembang. Kemudian, masukkan gula, telur dan esen lemon, pukul lagi hingga kembang. Sedia untuk digunakan
- Setelah kek masak, tuang lapisan cheese dan buat lorekan mengikut kreativiti tersendiri
- Bakar lagi selama 30 min pada suhu yang sama secara bain marie
- Sejukkan dahulu sebelum dipotong. Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment