Bahan-bahan:
- 75 g butter (dicairkan secara double boiler)
- 50 ml air sejuk dari peti ais
- 100 g self raising flour
- 60 g tepung jagung
- 1 sudu kecil baking powder
- 5 biji telur (Gred B)
- 100 g gula halus
- 2 sudu besar ovalet
- 1 sudu kecil esen vanila
Bahan-bahan cream cheese:
- 250 g cream cheese
- 1 cawan susu pekat manis
- 1 sudu kecil esen lemon
Bahan topping:
- 1/2 kotak Kraft Cheddar Cheese
Cara-cara:
- Cairkan butter secara double boiler. Campurkan dengan air sejuk. Ketepikan
- Di dalam satu bekas, diayak bersama tepung naik sendiri, tepung jagung dan baking powder. Ketepikan
- Pukul putih telur dan gula hingga kembang (soft peak)
- Di dalam bekas yang lain, pukul kuning telur bersama ovalet hingga kembang. Masukkan esen vanila dan kacau sebati
- Masukkan adunan butter, tepung dan kuning telur ke dalam adunan putih telur. Kaup balik hingga sebati
- Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah dilapik dengan baking paper
- Bakar pada suhu 150 (degree celcius) selama 1 jam atau sehingga masak
- Sejukkan dahulu, kemudian dibelah kek kepada 2 bahagian
- Penyediaan cream cheese: Pukul cream cheese hingga kembang. Masukkan susu pekat dan esen lemon. Pukul lagi hingga sebati
- Sapukan cream cheese ke atas 1 bahagian kek dan telangkupkan satu bahagian kek lagi. Sapu cream cheese ke seluruh permukaan kek
- Tabur parutan cheddar ke seluruh permukaan kek. Sejukkan kek di dalam peti ais untuk beberapa jam
- Setelah sejuk, bolehlah dipotong. Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment