Monday, October 15, 2012

KEK COKLAT PUDING KARAMEL



Bahan-bahan gula hangus:
  • 2 sudu besar gula pasir
Cara-cara gula hangus:
  • Taburkan gula pasir di dalam loyang
  • Bakar pada suhu 170 (degree celcius) selama 10 min sehingga gula menjadi perang
  • Keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar
Bahan-bahan puding karamel:
  • 6 biji kuning telur
  • 1 cawan susu cair
  • 100 g gula pasir
  • 1 sudu kecil esen vanila
Cara-cara puding karamel:
  • Campurkan semua bahan dan kacau perlahan-lahan hingga sebati
  • Tapiskan adunan puding ke atas gula hangus
  • Bakar di dalam oven pada suhu yang sama selama 20 min secara bain-marie (letak loyang kek di atas loyang yang berisi air panas)
  • Setelah 20 min, keluarkan loyang dan sejukkan sebentar. Biar permukaan puding sedikit mengeras
Bahan-bahan kek coklat:
  • 3/4 cawan koko
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil bikarbonat soda
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak masak
  • 3/4 cawan susu pekat
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 4 biji kuning telur
  • 4 biji putih telur
  • 1/2 cawan gula halus
Cara-cara kek coklat:
  • Di dalam satu bekas, diayak bersama koko, tepung gandum, baking powder dan bikarbonat soda. Ketepikan
  • Pukul putih telur dengan gula halus hingga kembang. Ketepikan
  • Di dalam bekas yang lain, pukul kuning telur hingga kembang. Masukkan susu cair, minyak masak, susu pekat dan esen vanila. Pukul lagi hingga sebati
  • Satukan adunan kuning telur dan tepung ke dalam adunan putih telur. Kaup balik hingga sebati
  • Tuang perlahan-lahan adunan kek ke atas puding karamel
  • Bakar pada suhu yang sama selama 1 jam secara bain-marie
  • Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu dan barulah diterbalikkan
  • Enak dimakan ketika sejuk. Sedia untuk dinikmati

 

No comments:

Post a Comment