Bahan-bahan lapisan pink:
- 150 g tepung gandum
- 300 g gula halus
- 3 biji telur
- 250 ml santan pekat
- 500 ml air
- 1 sudu kecil garam
- Sedikit sirap ros
Cara-cara lapisan pink:
- Campurkan kesemua bahan, kisar dan tapis
- Masak sedikit hingga naik wap
- Kemudian, bahagikan kepada dua bahagian yang sama banyak
- Dengan menggunakan loyang 10 x 10 x 3 yang telah dilapik plastik, kukus 1 bahagian lapisan pink selama 15 min
Bahan-bahan lapisan putih:
- 50 g cha cha (rebus hingga lembut dan toskan)
- 150 g tepung beras
- 250 ml santan pekat
- 450 ml air
- 1 sudu besar Tepung Hoen Kwee (putih)
- 150 g gula kastor
- 1 sudu kecil garam
Cara-cara lapisan putih:
- Campurkan kesemua bahan kecuali cha cha, kisar dan tapis
- Masak sedikit hingga naik wap
- Setelah adunan agak pekat, masukkan cha cha dan kacau rata
- Tuang kesemua adunan lapisan putih ke atas lapisan pink yang telah dikukus tadi. Kukus selama 25 min
- Setelah masak, dituang pula lapisan pink yang terakhir dan kukus lagi selama 25 min
- Sejukkan dahulu sebelum dipotong. Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment