Monday, October 29, 2012

TALAM CHA CHA


 Bahan-bahan lapisan pink:
  • 150 g tepung gandum
  • 300 g gula halus
  • 3 biji telur
  • 250 ml santan pekat
  • 500 ml air
  • 1 sudu kecil garam
  • Sedikit sirap ros
Cara-cara lapisan pink:
  • Campurkan kesemua bahan, kisar dan tapis
  • Masak sedikit hingga naik wap
  • Kemudian, bahagikan kepada dua bahagian yang sama banyak
  • Dengan menggunakan loyang 10 x 10 x 3 yang telah dilapik plastik, kukus 1 bahagian lapisan pink selama 15 min
Bahan-bahan lapisan putih:
  • 50 g cha cha (rebus hingga lembut dan toskan)
  • 150 g tepung beras
  • 250 ml santan pekat
  • 450 ml air
  • 1 sudu besar Tepung Hoen Kwee (putih)
  • 150 g gula kastor
  • 1 sudu kecil garam
Cara-cara lapisan putih:
  • Campurkan kesemua bahan kecuali cha cha, kisar dan tapis
  • Masak sedikit hingga naik wap
  • Setelah adunan agak pekat, masukkan cha cha dan kacau rata
  • Tuang kesemua adunan lapisan putih ke atas lapisan pink yang telah dikukus tadi. Kukus selama 25 min
  • Setelah masak, dituang pula lapisan pink yang terakhir dan kukus lagi selama 25 min
  • Sejukkan dahulu sebelum dipotong. Sedia untuk dinikmati

 
 

No comments:

Post a Comment