Wednesday, October 17, 2012

TALAM LABU



Bahan-bahan lapisan labu:
  • 500 g labu (dikukus dan dilecek)
  • 70 g tepung jagung
  • 60 g tepung sagu
  • 200 ml santan pekat
  • 200 ml air
  • 220 g gula halus
  • 2 helai daun pandan
Cara-cara lapisan labu:
  • Campurkan semua bahan dan kisar hingga sebati
  • Masak sekejap bersama daun pandan hingga naik wap 
  • Bahagikan adunan kepada 2 bahagian
Bahan-bahan lapisan putih:
  • 90 g tepung beras
  • 100 g tepung ubi
  • 400 ml santan pekat
  • 170 g gula halus
  • 1 1/2 sudu kecil garam
  • 400 ml air
  • 2 helai daun pandan
Cara-cara lapisan putih:
  • Campurkan semua bahan dan kisar hingga sebati
  • Masak sekejap bersama daun pandan hingga naik wap
  • Bahagikan adunan kepada 2 bahagian
  • Mulakan dengan mengukus 1 bahagian adunan lapisan labu selama 10 min 
  • Kemudian, tuang 1 bahagian  adunan lapisan putih ke atas lapisan labu. Kukus selama 5 min
  • Lapiskan pula 1 lagi adunan labu dan kukus selama 10 min
  • Akhir sekali, tuang adunan lapisan putih ke atas lapisan labu dan kukus selama 30 min
  • Setelah masak, sejukkan dahulu sebelum dipotong. Sedia untuk dinikmati


 

No comments:

Post a Comment