Bahan-bahan lapisan labu:
- 500 g labu (dikukus dan dilecek)
- 70 g tepung jagung
- 60 g tepung sagu
- 200 ml santan pekat
- 200 ml air
- 220 g gula halus
- 2 helai daun pandan
Cara-cara lapisan labu:
- Campurkan semua bahan dan kisar hingga sebati
- Masak sekejap bersama daun pandan hingga naik wap
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian
Bahan-bahan lapisan putih:
- 90 g tepung beras
- 100 g tepung ubi
- 400 ml santan pekat
- 170 g gula halus
- 1 1/2 sudu kecil garam
- 400 ml air
- 2 helai daun pandan
Cara-cara lapisan putih:
- Campurkan semua bahan dan kisar hingga sebati
- Masak sekejap bersama daun pandan hingga naik wap
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian
- Mulakan dengan mengukus 1 bahagian adunan lapisan labu selama 10 min
- Kemudian, tuang 1 bahagian adunan lapisan putih ke atas lapisan labu. Kukus selama 5 min
- Lapiskan pula 1 lagi adunan labu dan kukus selama 10 min
- Akhir sekali, tuang adunan lapisan putih ke atas lapisan labu dan kukus selama 30 min
- Setelah masak, sejukkan dahulu sebelum dipotong. Sedia untuk dinikmati
No comments:
Post a Comment