Bahan-bahan:
- 180-200 g gula kastor
- 5 biji telur
- 250 g tepung suji
- 300 ml santan
- 100 ml susu cair
- 6 helai daun pandan, hiris halus & dikisar dengan 100 ml air untuk jus pandan
- 600 ml air
- 1 sudu teh garam
- 140 g butter
- 50 g tepung gandum
- 1 sudu teh vanila
- Lnaser loyang dengan sedikit butter
- Pukul gula dan telur hingga sebati
- Tuang adunan telur ke dalam kuali, masukkan suji, susu cair, santan, jus pandan, garam dan air
- Kacau rata di atas api sederhana hingga pekat
- Ketepikan dari api, campurkan marjerin, tepung dan vanila
- Kacau sebati kemudian tuangkan ke dalam loyang
- Bakar selama 1 jam dengan suhu 200 (degree celsius) atau hingga keemasan. Sapukan sedikit butter di atas permukaan kuih, gril sebentar biar permukaannya nampak garing
No comments:
Post a Comment