- 3 cawan santan cair
- 1 cawan tepung beras
- 1/2 cawan jus pandan + sedikit pewarna hijau
- 1 sudu makan tepung jagung
- 1 sudu teh air kapur
- sedikit garam
Bahan-bahan (lapisan putih):
- 4 cawan santan pekat
- 1 1/2 cawan tepung beras
- 1 sudu makan tepung jagung
- 1 sudu teh garam
Bahan-bahan gula merah:
- 2 cawan air
- 1 cawan gula merah
- 1 cawan gula pasir
- 1 helai daun pandan
Cara-cara (lapisan hijau):
- Gaulkan semua bahan lapisan hijau dan tapiskan
- Kacau adunan di atas api sekejap (lebihkurang 5 minit dengan api perlahan)
- Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 15 minit
Cara-cara (lapisan putih):
- Satukan semua bahan sehingga sebati. Tapiskan
- Kacaukan adunan ini di atas api yang sederhana sekejap
- Kemudian cakarkan sedikit permukaan lapisan hijau dan tuangkan adunan putih
- Kukus selama 15 minit
- Sejukkan dan potong. Hidangkan dengan air gula merah
- Jerangkan semuanya di atas api hingga mendidih
- Sejukkan dan tapis sebelum dihidang bersama kuih lompat tikam
No comments:
Post a Comment