Friday, November 26, 2010

TUNA PUFF



Bahan-bahan:
  • 3 paket puff pastry ( jenama Kawan - 10 keping sepaket)
  • 1 tin tuna (Mild tuna)
  • 1 labu bawang besar (didadu)
  • 3 biji kentang (didadu)
  • 3 sudu besar mayonnaise
  • Sedikit garam
  • Serbuk lada hitam
  • 1 biji telur (dipukul sikit dengan sedikit susu segar)
  • Daun bawang dan daun sup (potong kasar)
  • Sedikit minyak masak

Cara-cara:

  • Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis sebentar bawang besar
  • Kemudian masukkan kentang, garam dan lada hitam. Masak hingga kentang lembut
  • Setelah kentang lembut, masukkan mayonnaise, daun bawang dan daun sup. Kacau rata
  • Tutup api dan biarkan sejuk sikit
  • Sediakan puff pastry, letakkan sedikit filling tadi dan tutup pastry dengan menekan bahagian kelilingnya dengan garfu. Buat sampai habis. Bentuk puff terserah pada kreativiti masing-masing
  • Sapukan puff dengan telur. Bakar pada suhu 200 C selama 20 minit/kuning keemasan

No comments:

Post a Comment