Bahan-bahan:
- 3 paket puff pastry ( jenama Kawan - 10 keping sepaket)
- 1 tin tuna (Mild tuna)
- 1 labu bawang besar (didadu)
- 3 biji kentang (didadu)
- 3 sudu besar mayonnaise
- Sedikit garam
- Serbuk lada hitam
- 1 biji telur (dipukul sikit dengan sedikit susu segar)
- Daun bawang dan daun sup (potong kasar)
- Sedikit minyak masak
Cara-cara:
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis sebentar bawang besar
- Kemudian masukkan kentang, garam dan lada hitam. Masak hingga kentang lembut
- Setelah kentang lembut, masukkan mayonnaise, daun bawang dan daun sup. Kacau rata
- Tutup api dan biarkan sejuk sikit
- Sediakan puff pastry, letakkan sedikit filling tadi dan tutup pastry dengan menekan bahagian kelilingnya dengan garfu. Buat sampai habis. Bentuk puff terserah pada kreativiti masing-masing
- Sapukan puff dengan telur. Bakar pada suhu 200 C selama 20 minit/kuning keemasan
No comments:
Post a Comment