Wednesday, November 3, 2010

MEE HOON TOMYAM


Bahan-bahan:
  • 200 g mee hoon kering
  • 1 mangkuk taugeh
  • 1 batang serai, dititik
  • 2 helai daun limau purut
  • 3 biji limau kasuri
  • 2 camca besar sos ikan
  • 2 camca besar kicap cair
  • 2 camca besar pes tomyam
  • 1 camca besar sos tiram
  • 1 camca besar cili sos
  • 1 camca besar sos tomato
  • Sedikit cabai kering yang telah dikisar
  • 4 biji bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1 hirisan nipis lengkuas*
  • 5 biji cili padi*
  • 1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*(*dikisar halus)
  • 2 biji telur
  • Udang (saiz sederhana)
  • Belahan limau kasturi, untuk hiasan
  • Bawang goreng, untuk hiasan
  • Hirisan cili padi, untuk hiasan
Cara-cara:
  • Mee hoon direndam hingga lembut, toskan
  • Taugeh dibuang ekor cuci, toskan
  • Telur tadi didadar dan hancurkan ala2 scramble egg. Ketepikan
  • Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum, masukkan cabai kering, pes tomyam, sos tiram, sos cili, sos tomato, serai dan daun limau purut, kacau rata. Tambah sos ikan, kacau rata
  • Masukkan telur bersama-sama udang. Kacau dan masukkan mee hoon, gaul
  • Tambah kicap cair dan taugeh, kacau hingga rata dan biar masak sekejap
  • Matikan api. Alih dalam bekas sesuai, hias dengan taburan bawang goreng, hirisan cili padi dan belahan limau kasturi
  • Sedia untuk dinikmati

No comments:

Post a Comment