Wednesday, November 3, 2010

PUDING PERMATA

Bahan-bahan A:
  • 300 ml air
  • 200 ml susu cair
  • 125 g gula
  • 2 camca besar serbuk koko
  • 1 camca besar serbuk agar2
Bahan-bahan B:
  • 500 ml air
  • 400 ml susu cair
  • 250 g gula
  • 10 g serbuk agar2
  • 1 1/2 camca besar tepung kastard*
  • 3 camca besar air*(*disatukan)
Cara-cara (agar-agar coklat):
  • Masak gula dengan susu hingga mendidih
  • Masukkan serbuk koko dan kacau hingga sebati
  • Masukkan serbuk agar2, kacau rata dan masak hingga mendidih
  • Tapis ke dalam loyang dan biarkan betul2 keras
  • Kemudian potong kecil2
Cara-cara (puding permata):
  • Masak air, susu dan gula hingga mendidih
  • Masukkan bancuhan tepung kastard dan serbuk agar2
  • Masak sambil dikacau hingga pekat
  • Kemudian masukkan ke dalam loyang dan taburkan potongan agar2 coklat tadi
  • Biar sejuk baru dipotong


No comments:

Post a Comment