Thursday, November 4, 2010

IKAN SIAKAP BAKAR

Bahan-bahan:
  • 3 ekor ikan siakap (saiz sederhana), dilumur sedikit garam dan kunyit
  • Bawang besar (dikisar)
  • Bawang putih (dikisar)
  • Halia (dikisar)
  • Serai (dikisar)
  • Lengkuas (dikisar)
  • Cili kering yang telah dikisar
  • Sedikit santan
  • Sedikit jus asam jawa
  • Garam & gula secukup rasa
  • Sedikit dau ketumbar (dihiris 2 cm)
Cara-cara:
  • Tumis semua bahan kisar hingga garing dan naik bau
  • Masukkan cabai kering, biarkan seketika
  • Masukkan air asam jawa
  • Perasakan dengan garam dan gula
  • Masukkan sedikit santan dan masak sehingga santan meresap dan hilang warna putihnya
  • Akhir sekali, masukkan daun ketumbar
  • Lapikkan dulang pembakar dengan aluminium foil atau daun pisang
  • Lumurkan sambal ke atas ikan dan bakar dalam oven sehingga masak
  • Sedia untuk dimakan bersama air asam

No comments:

Post a Comment