- 3 ekor ikan siakap (saiz sederhana), dilumur sedikit garam dan kunyit
- Bawang besar (dikisar)
- Bawang putih (dikisar)
- Halia (dikisar)
- Serai (dikisar)
- Lengkuas (dikisar)
- Cili kering yang telah dikisar
- Sedikit santan
- Sedikit jus asam jawa
- Garam & gula secukup rasa
- Sedikit dau ketumbar (dihiris 2 cm)
- Tumis semua bahan kisar hingga garing dan naik bau
- Masukkan cabai kering, biarkan seketika
- Masukkan air asam jawa
- Perasakan dengan garam dan gula
- Masukkan sedikit santan dan masak sehingga santan meresap dan hilang warna putihnya
- Akhir sekali, masukkan daun ketumbar
- Lapikkan dulang pembakar dengan aluminium foil atau daun pisang
- Lumurkan sambal ke atas ikan dan bakar dalam oven sehingga masak
- Sedia untuk dimakan bersama air asam
No comments:
Post a Comment