- 1/2 kilo daging (dihiris sederhana)
- 6 biji bawang besar (dimesin)
- 3 sudu makan rempah kari ayam/ daging
- 2 sudu makan serbuk cabai
- Sedikit jus asam jawa
- Kicap manis dan kicap masin
- Sedikit sos tiram
- Garam dan gula secukup rasa
- 2 tangkai daun kari
- Minyak masak
- 2 biji bawang besar (dihiris bulat utk tumis darat)
- Masukkan daging + air + bawang yang telah dimesin ke dalam kuali
- Rebus sehingga daging empuk dan air hampir kering
- Masukkan pula rempah kari + serbuk cabai + kicap manis + kicap masin + sos tiram + garam dan gula + jus air asam jawa, kacau rata, biarkan mendidih sekejap
- Tutup api, di dalam kuali yang lain panaskan minyak, tumis darat bawang yang telah dipotong bulat bersama daun kari (xperlu garing, cukup sekadar layu, lebih kurang 5 min)
- Tuang bahan tumis darat ke dalam daging, kacau rata dan sedia untuk dihidangkan
sedap!
ReplyDeletekak mija, dh try ke....nie slh satu fav hw.... =)
ReplyDeletetadi try...hehe o,ptt la tya kt fb eh..
ReplyDelete