Thursday, November 4, 2010

DAGING MASAK HITAM

Bahan-bahan:
  • 1/2 kilo daging (dihiris sederhana)
  • 6 biji bawang besar (dimesin)
  • 3 sudu makan rempah kari ayam/ daging
  • 2 sudu makan serbuk cabai
  • Sedikit jus asam jawa
  • Kicap manis dan kicap masin
  • Sedikit sos tiram
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 2 tangkai daun kari
  • Minyak masak
  • 2 biji bawang besar (dihiris bulat utk tumis darat)
Cara-cara:
  • Masukkan daging + air + bawang yang telah dimesin ke dalam kuali
  • Rebus sehingga daging empuk dan air hampir kering
  • Masukkan pula rempah kari + serbuk cabai + kicap manis + kicap masin + sos tiram + garam dan gula + jus air asam jawa, kacau rata, biarkan mendidih sekejap
  • Tutup api, di dalam kuali yang lain panaskan minyak, tumis darat bawang yang telah dipotong bulat bersama daun kari (xperlu garing, cukup sekadar layu, lebih kurang 5 min)
  • Tuang bahan tumis darat ke dalam daging, kacau rata dan sedia untuk dihidangkan

3 comments: