- 100 g soo hoon
- 1 cawan air
- 1/2 cawan kacang tanah, goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar
- 300 g isi udang
- 1 biji bawang besar, hiris halus
- 2 tangkai daun bawang, hiris halus
- 4 tangaki daun sup, hiris halus
- 2 tangkai bunga kantan, hiris halus
- 3 urat kacang panjang, hiris halus
- Sedikit bawang goreng
- Beberapa kepingan salad
- 3 biji limau nipis, ambil jusnya
- 4 camca besar sos ikan
- 4 ulas bawang putih, cincang lumat
- 6 biji cili padi siam, hiris halus
- 2 camca besar gula
- Rendam soo hoon 10 minit, kerat2 dan toskan
- Celur udang 30 saat dengan satu cawan air, angkat dan toskan
- Kemudian masukkan soo hoon dan masak 2 - 3 minit (bila soo hoon menjadi jernih). Angkat dan toskan
- Satukan bahan2 dressing dan gaul semuanya hingga rata
- Dalam satu bekas, masukkan soo hoon, bawang, daun sup dan daun bawang serta udang
- Tuang dressing dan gaul hingga rata
- Tabur kacang tanah dan bawnag goreng sebelum dihidang. Rasa dan jika ok, boleh dihidangkan bersama kepingan salad
No comments:
Post a Comment