Tuesday, November 9, 2010

CHICKEN PORRIDGE

Bahan-bahan:
  • Beberapa ketul ayam (bahagian isi, digoreng dan dicarik, bahagian tulang diletak di dalam bubur)
  • Beras (1 cawan)
  • Kentang (dipotong kuib)
  • Carrot (dipotong kiub)
  • Halia (dikisar)
  • 1 ulas bawang putih (dikisar)
  • 5 ulas bawang merah (dikisar)
  • 2 batang serai (dititik)
  • Sedikit kayu manis
  • Sedikit bunga lawang
  • Sedikit cengkih
  • Sedikit buah pelaga
  • Sedikit biji lada hitam
  • 1 kiub pati ayam (maggi)
  • Sedikit garam
  • Air
  • Sehelai daun pandan (disimpul)
Bahan-bahan lain:
  • Isi ayam yang telah digoreng dan dicarik
  • Daun sup (dihiris)
  • Daun bawang (dihiris)
  • Bawang goreng
  • Ikan bilis goreng
  • Sambal kicap (kicap manis dan kicap masin, cili api, dan bawang putih-dikisar)
Cara-cara:
  • Masukkan ayam, bahan kisar, air, serai, bunga lawang, kayu manis, buah pelaga, cengkih, lada hitam, daun pandan dan garam ke dalam periuk
  • Biarkan hingga mendidih
  • Masukkan beras, kacau sebentar dan masukkan kentang dan carrot. Biarkan mendidih hingga masak
  • Tutup api dan sedia untuk dihidangkan
  • Bubur ayam dihidangkan bersama cili kicap (kicap, cili api dan bawang putih), ikan bilis goreng, daun sup dan daun bawang, bawang goreng, ayam goreng yang telah dicarik dan cili hidup

No comments:

Post a Comment